Kello-opin alkeet, osa 1

13 Hei

”Tuli mieleen skrivailla klokuista. Sen jälkeen muistin, et Horologi Jumalan armosta eli Mr. Analogy antoi kerran herrasmiehen verkkokaupan käyttöön kattavan paketin kellotietoutta. Niinpä lähestyin nöyrin mielin ja kotsa hikisessä kourassa tuota Nummelan Neroa ja anoin lupaa käyttää ko. matskua blogimme lukijoiden sivistämiseen. Lupahan sieltä heltis ja täs sit olis sitä matskua. Koska kyseessä ns. hevi shitti -osaston settiä niin jaoin sen kahteen osaan.

Lukekaa siis tosta & sulatelkaa rauhassa. Lisää tulee taas ens viikolla!

””Kellon osto on syytä aloittaa harkinnasta mihin käyttötarkoitukseen kello tulee. Valikoima ja tarjonta on laajaa, joten ostajan onkin hyvä tietää, että karkeasti kellot voidaan jakaa kolmeen pääryhmään: puku- eli juhlakellot, arki- eli työkellot sekä vapaa-ajan kellot. Jokaisesta kategoriasta löytyy kelloja niin miehen kuin naisenkin ranteeseen ja joka ryhmässä on kelloja lähes kaikista hinta- ja laatuluokista.

Puku- eli juhlakello on nimensä mukaisesti se parempi kello, jota ei muulloin käytetä, jotta se säilyisi edustavan näköisenä jokaisena käyttökertana. Nämä kellot eivät välttämättä ole vesisuojattuja. Arkikäyttöön voi sopia sitten mikä tahansa edullisista kvartsikelloista aina perinteisiin mekaanisiin kelloihin. Pääasia on, että se kestää käyttöä ja kulutusta eli jokapäiväistä elämää. Vapaa-ajan kelloiksi luokitellaankin sitten melkein kaikki muut kellot, muun muassa urheilukellot ja sykemittarit. Kellon hinta muodostuu pääosin käytetyistä materiaaleista ja koneiston laadusta sekä ominaisuuksista.

KELLON KUORI ja RANNEKKEET
Kellojen kuoria valmistetaan eri materiaaleista erilaisten käyttötarkoitusten mukaan. Yleisimpiä ovat:
””¢ muovi ””“ lähinnä lasten- ja trendikelloja
””¢ messinki ja muut halvat metalliseokset ””“ edullisen hintaluokan kelloja, jotka yleensä pinnoitetaan
””¢ ruostumaton teräs ””“ rakenteeltaan lujia ja erittäin kestäviä
””¢ titaani ””“ erittäin kestäviä, kevyitä ja yleensä allergisoimattomia kelloja
””¢ hopea ””“ lähinnä taskukelloja
””¢ kulta ””“ yleensä arvokellot, voi olla joko kelta- tai punakultaa
””¢ platina ””“ vain arvokelloja

Rannekkeiden valmistukseen käytetään samojen kuin kuorimateriaalien lisäksi myöskin nahkaa sekä keinokuitukankaita.

Muovista, messingistä sekä halvoista metalliseoksista valmistetut kellot ovat tietysti edullisia mutta kuluvat käytöstä riippuen suhteellisen nopeasti. Lisäksi seosmetalli- ja messinkikellot yleensä pinnoitetaan itseään kovemmalla hyvin ohuella pinnoitteella (5-10 mikronia, kun yksi mikroni on 1/1000 mm). Pinnoite tuo näyttävyyttä ja hetkellistä kestävyyttä mutta aikaansaatu kohennus on kovin marginaalinen.

Vastaavasti teräksiset sekä titaaniset kuoret, joita saa myös pinnoitettuna ja eri värisinä, ovat kovuutensa vuoksi huomattavasti kestävämpiä. Ruostumaton teräs ja titaani ovat materiaaleina erittäin kestäviä ja käyttäjäystävällisiä. Niistä valmistetut kellojen kuoret soveltuvat lähes jokaiseen käyttöön ja aikojen saatossa syntyneet käytön jäljet on kellosepän mahdollista ainakin osittain ellei jopa kokonaan poistaa.


Jalometallikuoriset kellot luonnollisesti kuuluvat jo hintansa ja arkuutensa vuoksi juhla- eli pukukellojen ryhmään.

Kellonrannekkeissa jo lueteltujen materiaalien ja ominaisuuksien lisäksi käytetään yleisesti nahkaa keinokuitukankaita sekä runsaasti yleistymässä olevia luonnonkumi, kautsu, sekä muita kumien ja muovien yhdisteitä. Nahkaranneke on miellyttävä pitää mutta nahka huokoisena materiaalina likaantuu helposti eikä kestä kosteutta. Nahkarannekkeen suositeltava vaihtoväli onkin jokapäiväisessä käytössä maksimissaan yksi vuosi.

Police-rannekello (myynti: gentleman.fi)

VESITIIVIYS
Kellon vesitiiviys riippuu sen kuoren ja tiivisteiden kunnosta sekä rakenteesta. Kelloissa käytetään vesisuojauksen tasosta vaihtelevia merkintöjä. 3 atm, 5 atm, 10 atm tai 20 atm (vastaavasti 30m, 50, 100m tai 200m). Merkinnöistä huolimatta suojauksen taso ei vastaa käytännössä todellisuutta. Käytännössä kellot jaetaan vesitiiviyden mukaan seuraavasti: Normaalielämän käyttöön valmistetut eli roiskevesisuojatut kellot (3-10atm / 30-100m) kestävät nimensä mukaisesti roiskeveden eli pisarat, jotka tulevat mm käsiä pestessä tai pienessä sateessa. Näiden kellojen rakenne ei juurikaan kestä veden painetta, eikä varsinkaan upotusta veden pinnan alle tai suihkua tai saunaa. Huonokuntoisten tai likaisten tiivisteiden johdosta jopa kädestä nouseva hiki tai kovan sateen aiheuttama kosteus saattaa tunkeutua kellon sisälle.

Oikeasti vesitiiviistä (yli 10atm/100m) kellosta puhutaan uintitiiviinä sitten, kun kuoren rakenne on suunniteltu vettä ja kosteutta vastaan. Näin ollen vesitiiviissä kellossa tulee aina olla hieman normaalia paksumpi lasi, kierrettävä takapohja sekä kierrelukittu nuppi. Näillä kelloilla voi huoletta uida ja sukeltaa minkä ilman apuvälineitä pinnan alle pääsee.

Sukeltajan kellot eli laitesukelluksen kestävät (20-100atm /200atm -1000m) kellot ovat sitten vielä edellisistä paremmin tiivistein ja vankemmin rakentein valmistettu kestämään kovaa vedenalaista painetta. Kuitenkin täytyy muistaa, ettei kellossa mahdollisesti olevia painimia kuitenkaan saa painella veden alla.

Merkintöjen suuri ””œvääristymä”” johtuu siitä, että kelloja testataan laboratorio-olosuhteissa. Eli vaikka kello testatessa kestääkin esimerkiksi 50 metrin syvyyttä vastaavan paineen, on kysymyksessä staattinen vesisäiliö, jossa kello on paikallaan. Oikeassa käytössä sekä kello että vesimassat liikkuvat, lämpötilat vaihtelevat ja kuoren osat ja tiivisteet likaantuvat sekä kuluvat.

Asiantunteva kelloseppä tarkastaa kellon vesitiiviyden aina pariston vaihdon tai huoltojen yhteydessä.””

To be continued!

Mainokset

Samaa vai eri mieltä? Sana on vapaa!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: