Jari Tervo: Koljatti – pääministeri Lahnasen sekoilusaaga

4 Jou

Tuli vihdoin kahlattua läpi Jari Tervon Koljatti eli tervomaisen hauska kertomus Suomen pääministeri Matti Lahnasen sekoiluista.

Jari Tervo: Koljatti (2009, WSOY)


Vaikka monesti sanotaan, et totuus on tarua ihmeellisempää niin nyt on Tervo ja edellinen kepulainen pääministerimme aloittaneet aika kovan nokituskisan. Kisa koskee sitä, kuinka pahoja sekoiluja on Jari onistunut vilkkaassa mielikuvituksessaan kirjan pääosassa olevan pääministerin taipaleelle keksimään ja mitä taas Hra Vanhanen on saanut aikaan tosielämän puolella. Huh huh mitä meininkiä, molemmin puolin! Uskomattomia urpoja molemmat, siis tuo Lahnanen ja Matti Vanhanen. Kirjaa lukiessa oli kaiken aikaa läsnä voimakas myötähäpeä ja sama tunne ikävästi lyö päälle aina lööppejä vilkaistessa. Sen verran rajua urpoilua on meneillään sekä kovakantisessa romaanissa että tabloidilehtien sivuilla.

Menemättä tarkemmin spoilaamisen puolelle eli kirjan likaisiin yksityiskohtiin voin vaan sanoa, et kandee toikin kirja lukasta jos vastaan tulee. Vaik kysees on selvästi Tervon välityö tiukan kolmen laatukirjan putken päälle niin on Koljatti silti ehdottomasti paikkaansa puolustava teos. Tässä maassa aivan liian vähän tehdään vallassaolevista satiiria ja vielä harvemmin noin lahjakkaan kaverin toimesta. Jope Ruonansuut ja muut spedet voi tässä vaiheessa unohtaa täysin ja rinnastaa tää matsku vaikka brittiläisen komiikan laadukkaimpaan spitting image -osastoon.

Hattunnosto siis taas kerran Jarille ja syvä pyllistys Lahnasen suuntaan, sanoo herrasmies ja nappaa käsiinsä Pekka Herlinistä kertovan Koneen ruhtinaan. Eli tiukkaa tekee pysyä perässä näiden uusimpien kotimaisten merkkiteosten kanssa, mut perästä tullaan omaan rauhalliseen iisiliving-tahtiin… Naatiskellen.

Mainokset

Samaa vai eri mieltä? Sana on vapaa!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: