Susanna Alakoski: Sikalat

18 Tam

Tuli TAAS KERRAN varsin ahdistava lukukokemus vastaan ja tuttuun tyyliin svedukirjan parissa. Tavasin männäviikolla iltapuhteeksi ruotsalaisen kaunokirjallisuuden yhden viimevuosien merkkiteoksen ja myyntihitin eli ruotsinsuomalaisen Susanna Alakosken Sikalat (alkup. Svinalängorna).

Susanna Alakoski

Kyseessä 60- ja 70-luvuille sijoittuva tarina suomalaisten maahanmuuttajien alkoholin, sosiaaliavun ja perheväkivallan ympärillä pyörivästä perhe-elämästä Svedulandian vähemän hattaraisessa syleilyssä. Kirjan miljöönä on Etelä-Ruotsalaisen Ystadin (Wallanderin kotikaupunki!) kaupungin kuppainen lähiö, jonka kerrostaloissa juhlitaan pimeän viinan voimin, nähdään nälkää ja ajetaan vaimo & lapset pihalle, kun juoppohulluskohtaukset ovat pahimmillaan. Todellista finjeeveli-meininkiä autenttisimmillaan siis!

Pahinta lukukokemuksessa oli kertojana toimivan pikkutytön, Leenan kasvutarina, johon ikävästi vaikuttivat vanhempien väkivaltaisuus, köyhyys ja etenkin tuurijuppous. Näinkin empaattinen lukija (kuin herrasmiehennekin pohjimmiltaan on) sai kahlata sivuja eteenpäin möykky rinnassa ja pala kurkussa. Eikä mitään valoa pahemmin tunnelin päässä paistellut missään vaiheessa, vaan Leenan rakoileva mielenterveys ja yleinen maahanmuuttajayhteisön sekoilun kumuloiva vaikutus vievät lukijan ja Leenan aina vaan syvemmille vesille.

Suosittelen silti kirjaa, joka etenkin puolivälin jälkeen ryhty kiinnostamaan kirjailijan alkaessa tiivistämään otettaan ja saadessa draamaansa hieman kaaren tynkääkin.

Kirjasta tuli viime syksynä kehutt leffa, mutta en ole varma, kestääkö allekirjoittaneen kantti sen katsomisen.

Mainokset

Samaa vai eri mieltä? Sana on vapaa!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: