Anja Snellman: Parvekejumalat

1 Hel

Eipä ollut mikään nautittava lukukokemus tämänkertainen kotimainenkaan romaani. Tempasin hiljattain tuskalla läpi Anja Snellmanin tuoreen opuksen Parvekejumalat (OTAVA, 2010) ja edelleen pipo kiristää ja hiostaa.

Anja Snellman: Parvekejumalat

Kirja kertoo suhteellisen heppoisin lausein varsin rohkeaa ja painavaa asiaa stadilaisen lähiön muslimimaahanmuuttajienvähemmän tunnetusta arkielämästä. Pääosassa on nuori somalityttö, joka on sopeutunut paikalliseen meininkiin liiankin hyvin. Ainakin veljiensä ja isänsä mielestä ja oman terveytensä kannalta. Kirjan edetessä tyttö ajautuu vääjäämättä kohti surullista kohtaloaan ja loppu ei ollut mitään hilpeää luettavaa kunniamurhineen ja ympärileikkauksineen. Toi edellinen lause ei ollut sit spoilaus vaan varoitus siitä, mitä tulevan pitää. Sen tosin aavisti jo ekoista sivuista…

En oikein tiedä pitäisikö kirjaa suositella kaikille vai kehoittaa jokaista täysipäistä pitäytymään lukemasta. Sen verran ristiriitaisiin ja synkkiin fiilareihin jäin tuon lukukokemuksen jäljiltä… Lisäksi siin on vahva riski, et opuksen luku lyö päälle rasistiset fiilarit ja pahimmassa tapauksessa päätyy keväällä äänestämään Persuja. 😉

Vahvimpana tunnetilana allekirjoittaneelle jäi kaikkien uskontojen ja niiden suojissa harjoittujen mielipuolisuuksien harrastamisen aiheuttama kuvotus ja syvä suru siitä, kuinka kaukana tasa-arvosta suurimmassa osassa maailmaa edelleen ollaan. Mielestäni juuri tasa-arvo on hyvä, ellei paras mittari yhteiskuntien sivistyksen asteesta ja yleisestä tilasta. Eikä hyvältä näytä meno tuonKAAN suhteen tällä pallolla!

Lue kirja, mut omalla vastuulla. Allekirjoittaneelta se vei yöunet. On kuitenkin äärimmäisen hyvä ja tärkeä asia, et Suomessa tuollaisistakin asioista kirjoitetaan, vaikka itse kirjoituspuoli ei niin kovin suurta tai laadukasta ollutkaan… Jos taas haluat samoista teemoista huomattavasti syvempää ja tyylikkäämpää luettavaa niin nappaa handuus vaik Khaled Hosseinin Tuhat loistavaa aurinkoa (Otava, 2007). Sillekin annan ahdistus-takuun!!”

Mainokset

Samaa vai eri mieltä? Sana on vapaa!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: