True Grit – Kova kuin kivi

24 Hel

”Käytiin viime lauantai-illan ratoksi tsekkaamassa juuri ensi-iltaan tullut Coenin veljesten uutukais-westernin. Kyseinen True Grit -leffa on saanut kymmenen Oscar-ehdokkuutta ja sitä on verrattu yhteen meikäläisen viimevuosien feivörittiin eli Menetetty maa -elokuvaan. Odotukset olivat siis todella tapissa…

Ja niin kuin tuollaisissa tapauksissa lähes aina käy niin nytkin leffateatterin valojen taas syttyessä istui penkissä skidisti pettynyt herrasmies. Periaatteessa oikein hyvä ja laadukas (lännen)leffa, mut parempaakin on nähty. Viime vuosinakin on eteen tullut siis laadukkaampia leffoja ja jopa länkkäreitä ja Coenin äijätkin ovat parempaa huttua saaneet uransa aikana valkokankaalle.

Mr. Bridges ja Miss Steinfeld elokuvassa True Grit (2011)

Siit ei kuitenkaan pääse mihinkään et itse leffa oli erittäin upeasti kuvattu ja mahtavasti näytelty muinaisen John Wayne -klassikon remake, jossa molemmat pääosanesittäjät (Jeff Bridges ja Heileen Steinfeld) vetivät huikean hienot roolit. Suorastaan Oscar-potentiaali sekä vanhassa herrassa, et etenkin tossa nuoressa friidussa!

Valitettavasti stoori on täs filmissä snadisti heppoinen ja se sit söi katselukokemuksesta juuri sen ratkaisevan biitin veks, joka estää tätä leffaa ikinä pääsemästä lännenelokuvien klassikkolistalle. Siis sille suht pitkälle listalle, jonka kärjessä komeilevat esimerkiksi Clint Eastwoodin Armoton ja John Waynen ja Howard Hawksin yhteistyön kirkkain helmi, Rio Bravo.

Nastaa kuitenkin on, et western ei ole tyylilajina kuollut ja se, et suuretkin nimet uskaltavat edelleen niitä tehdä. Ei ole mies eikä mikään, jos ei vähintään kerran vuodessa länkkäriä tsiigaa, sanon minä. Kiitos siis YLE:lle loistavan ja pitkäikäisen ””kuukauden western”” -konseptin olemassaolosta, joka on mahdollistanut lännenleffojen katselun kotisohvalta useammmallekin suomalaiselle miespolvelle.”

Mainokset

Samaa vai eri mieltä? Sana on vapaa!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: