Paulo Coelho: Alkemisti

23 touko

Tuli vihdoin kahlattua läpi jo 80-luvun loppupuolella julkaistu Paulo Coelhon eniten myyty teos Alkemisti. Tota ohutta opusta ovat ylistäneet lukuisat julkkikset aina Madonnasta Russell Croween. Herrasmiehen osalta ton aloittamista on aina lykännyt asennevammani tällaisia uskonnollisia piirteitä kantavia ””merkkiteoksia”” kohtaan. Nyttenkin meinas jäädä leikki kesken heti kirjailijan laatiman saatekirjoituksen aikana… Aika paljon tuli Paulon kynästä lätinää jumalasta ja se jotenkin vie pohjaa pois rajusti, kun kirjan on luvattu sisältävän suuria ajatuksia ja oppeja elämästä.

Paulo Coelho - Alkemisti (1988)

Alkemisti on eräänlainen elämänfilosofian oppikirja, joka on puettu aika vaatimattoman sadun muotoon. Tuossa yksinkertaisessa sadussa nuori espanjalainen paimenpoika matkaa Afrikan puolelle etsimään aarretta ja oppimaan yhteyttä maailman kanssa. Matkalla hän sitten kohtaa erilaisia ihmisiä, joiden kanssa koetuista asioista ja joiden kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta poika viisastuu ja oppii jotain tärkeää elämästä. Rautalangasta asioita väännetään ja kehyskertomuksen naurettava juoni ei ime millään tavalla mukaansa. Kirjan oppi on tiivistettävissä siihen, että ihmisen täytyy pitää unelmistaan kiinni ja uskoa niihin, vaikka aina välillä uskoa kovasti koeteltaisiinkin. Ei siis mitään kovin uutta ja tajunnanräjäyttävää!

Aika höpöhöpöä toi mun mielestä siis oli, vaikka kirjaa mainostetaan symboliseksi ja monitasoiseksi, metaforin puhuvaksi teokseksi. Herrasmies laskee sen kuitenkin täysin samaan kastiin kuulujen nuortenkirjojaklassikoiden, kuten Pikku Prinssin ja Lokki Joonatanin kanssa. Sopivaa matskua siis esimerkiksi rippikouluikäiselle ja elämässä hapuilevia alkuaskeleitaan ottaville teineille. Ja tulipa lukiessani mieleeni pieninä välähdyksinä Sarasvuon Sisäinen sankarikin. Miettikää sitä!

Eli mitään suurta filosofista klassikkoteosta brasilialainen bestsellerskrivaaja ei mielestäni ole tälläkään kertaa tehnyt. Mut ainahan on hienoa, jos ihmiset lukemastaan jotain muutakin saavat irti kuin pelkkää viihdetä ja ajanvietettä. Jos ihmiset Alkemistin luettuaan uhraavat edes muutaman ajatuksen elämälle ja sen tarkoitukselle niin laskettakoon se isoksi plussaksi tälle muuten vaatimattomalle kirjaselle.

Mainokset

Samaa vai eri mieltä? Sana on vapaa!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: