Viskimatkalla Skotlannissa

4 Hei

Tuli hiljattain toteutettua pitkäaikainen unelma tislaamokierroksesta Skotlannissa. Reissu meni juuri niin nappiin, kuin se äijäporukalla voi mennä ja kokemus oli sen tasoinen, et taitaapa tulla tehtyä uus reissu suht pikaseen… Nyt kun pörrättiin lähinnä Speysiden alueella ja oma suosikkimestani Islay jäi kokonaan kokematta niin seuraava suuntaantunee sit tonne savuviskien pikkusaarelle. Hyvä se oli Speysidessakin kruisailla vuokra-autolla, kun tislaamoja on tuolla tiheässä kuin mäkkäreitä stadin ytimessä.

Auchentoshan-tislaamon esittelykierroksella (Lowlands)

Reissun konsepti oli aika simppeli ja muiden matkatovereiden ennakoon pariinkiin kertaan stedaama: yöpymiset B&B-mestoissa, aamulla Full Scottish Breakfast naamariin ja siit sit navat turvoksissa autolla ekalle tislaamolle (aukeavat yleisölle 10.00). Aamupäivällä pari rastii seinään, sit lounas jossain skidissä maalaispubissa (uppopaistettua mättöä ja ale-olutta) ja iltapäiväksi taas lisää tislaamoja tsekkailemaan. Alkuillasta sit kämpille, jossa skidi huili jonka päälle pari hiivaa naamaan, safkaa pötsiin ja viskinaukku perään. Sit viel snadi iltakävely ja pötköttämään. Toimii!

Fish&Chips Highlands-tyyliin

Tislaamoita saatiin vyölle tolla meiningillä reilu tusina. Osassa tehtiin oikein opastettu kierros, mut yleensä vaan fiilisteltiin niiden visitor centreissä, jotka ovat myymälä-showroom-viskibaari -komboja. Siel sit tissuteltiin paikan sorttimenttia läpi. Jossain mestoissa antoivat ilmaista naukua ja jossain sit sai pulittaa pari paunaa tasting-setistä. Ja jos tuli joku helmi leka maistelussa vastaan niin se ostettiin pois kuleksimasta. Tiimimme saldo olikin sit reippaasti yli 20 flindaa (mikä asetti pientä painetta lentoyhtiön painokaton suhteen!). Ja nyt ei noiden ostoksien kohdalla puhuta mistään handelin hyllytavarasta vaan oikeista spessuviskeistä eli distillers editionit, cask strenghtit ja muut limited-herkut olivat hankintalistalla aina kärjessä.

Itse pullotettu Glen Moray (Speyside Single Malt)

Houkutteleva tarjous!

Itelle tarttu handuun mm. Glenmorangien ”Finealta Private Edition” (46%), josta tarkempaa raporttia, jahka maltan lekkerin narauttaa auki… Lisäksi vaikutuksen teki mm. snadin Benromach-tislaamon meininki ja viskit. Siel oli hiton hyvä esittelykierros ja sen vetänyt hemmo johdatti kokeneen kaartimme ainutlaatuisen tislaamon läpi sellaisella antaumuksella, et jokainen ukko oppi taatusti jotain uutta viskien kiehtovasta maailmasta. Lisäksi voin reissun perusteella suositella Elginin (Whisky Capital of the World) Gordon & MacPhail -kauppaa, jonka 800 putelin single malt -valikoimasta löytyy taatusti jokaiseen makuun sopivaa tulilientä. Eikä ole paha Edinburghin The Bow Bar:kaan, jonka raamatun paksuiseen viskimenuuseen jäi viel pari testaamatonta tuotetta possemme kovasta yrityksestä huolimatta.

The Bow Barin tunnelmaa (Edinburgh)

Lopuksi on viel pakko hehkuttaa Skotlannin maisemien kauneutta. Vehreiden nummien lisäksi reittimme varrelle osui sumuisia järviä sekä varsin vaikuttava vuoristo, jonka läpi kulkenut autotie on komein autolla kulkemani reitti. Ever. Reippaasti yli kilsaan nousseet huiput, laaksoissa virtaavat joet, rinteellä laiduntavat lampaat ja äärimmäisen kapea baana tekivät herrasmieheen lähtemättömän vaikutuksen. Lisäksi matkan varrelle osuneet isommat cityt eli Edinburgh ja Inverness ovat ihan näkemisen arvoisia mestoja…

Edinburgh

Inverness

Lochness

Dunrobin Castle (Northern Highlands)

The Cairngorms National Park

Ja mitä säähän tulee tuolla kostealla saarella, niin siihen voi vaan todeta kuten invernessiläinen baarinpitäjä: ”Jos et pidä nykyisestä säästä niin ole hyvä ja odota minuutti”.

Mainokset

Samaa vai eri mieltä? Sana on vapaa!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: