Risto Isomäki: Jumalan pikkusormi

5 Elo

Tulipa tuossa lukaistua lähes maanisessa hurmoksessa Risto Isomäen uudehko teos, Jumalan pikkusormi (Tammi, 2009). Olen herran tuotannosta lukenut aikaisemmin Sarasvatin hiekkaa (2005) -kirjan ja silloinen kerronnan haparoivuus oli nyt pyyhkiytynyt kokonaan pois.

Jumalan pikkusormi by Isomäki Risto (kansi: Jussi Karjalainen)

Mikään mestariteos ei nytkään ollut kyseessä, mutta jotain hyvin koukuttavaa tässä kieltämättä oli. Kirjassa oli mielenkiintoinen tarina terroristien kohteeksi joutuvasta suuresta Saharaan rakennettavasta tuulivoimalasta, joka oli sidottu mielenkiintoiseen historialliseen ja talouspoliittiseen kontekstiin. Etenkin tän ekologisen trillerin alkupuolella maalattiin sivistävää ja älykästä kokonaiskuvaa ympäristön ja maailmanpolitiikan kipukohdista ja siitä, kuinka islamilainen ja kristitty maailma ovat olleet törmäyskurssilla viimeiset tuhat vuotta. Oli todella mieltäylentävää lukea aiheista opettavaa ja ajatuksia herättävää triviaa, joka oli puettu näin viihdyttävään muotoon. Taitavaa duunia Ristolta ja erinomainen tapa harjoittaa valistusta ja propagandaa.

Valitettavasti kirjan puolivälin jälkeen kerronta keskittyi lähes yksinomaan pahojen monikansallisten ja arabialaisten sotilasjoukkojen hyökkäykseen hyvien edustaman kestävän kehityksen joukkojen kimppuun. Tuokin suoraviivainen toiminta oli kyllä varsin viihdyttävää sekä koukuttavaa tavattavaa, josta Ilkka Remeskin voisi ottaa oppia. Valitettavasti suuri äksönin määrä pudotti kirjan liian lähelle tusinaseikkailukirjojen tasoa, kun potentiaalia olisi ollut paljon enempään. Itseäni ainakin olisi kiinnostanut lukea paljon enemmänkin vaihtoehtoisten energiamuotojen tulevaisuuden näkymistä ja suurten uskontojen menneistä konflikteista sekä tulevaisuudessa odottavien yhteentörmäysten erilaisista skenaarioista.

Hyvää, opettavaa ja jopa aavistuksen sivistävää viihdettä tämä kuitenkin oli ja sopi äärimmäisen hyvin kesälukemiseksi. Eikä koskaan voi pahasti moittia, jos joku kirja panee edes hieman ajattelemaan näitä planeettamme ns. isoja kuvioita! Siksipä annetaan tälle opukselle vahva herrasmiehen suositus. Ja seuraavaksi kirjastosta tilaukseen Jumalan pikkusormea edeltänyt teos (Litium 6, 2007), joka on jäänyt jostain syystä väliin.

Mainokset

Samaa vai eri mieltä? Sana on vapaa!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: