David Finkel: Pataljona 2-16

12 Elo

”Sota on perseestä. Sen tietää kaikki, mutta silti se ei näytä vaikuttavan pätkääkään ihmiskunnan käytökseen. Luin juuri Washington Postin toimittaja David Finkelin kirjoittaman ytimekkään kirjan Irakista vuosilta 2007″”“2008. Tuolloin Bush Jr. julkaisi suuressa viisaudessaan operaation nimeltä Hyöky, jonka perusidea oli viedä Irakiin lisää joukkoja ja sitten vuodessa rauhoittaa tilanne sellaiseksi, että paikalliset lapset voisivat leikkiä ulkona ilman pelkoa. Kaunis idea, mutta pyllylleenhän se meni. Tietenkin.

David Finkel: Pataljona 2-16 (WSOY, 2010)

Ja tuskin Bushin todelliset motiivit olivat noin ideaaliset ja puhtaat. Eiköhän siellä taustalla ollut jälleen kerran USA:n ja sen liittolaisten öljyvarantojen turvaaminen, sotateollisuusyritysten arvonkasvattaminen ja kristittyjen vuosisatoja jatkuneen ristiretken seuraava peliliike””¦ Sääli vaan, et Amerikan historian tyhmin presidentti unohti sen ikivanhan viisauden, et sota on helppo aloittaa, mutta äärimmäisen vaikea lopettaa. Niinpä tämäkin kriisi vaan jatkuu vuodesta toiseen, vaikka median sotareportterien huomio onkin kääntynyt jo aikoja sitten Afganistanin sotaan sekä arabimaiden kansannousuun.

Nyt kuitenkin rohkea ja rehellisen oloinen jenkkitoimittaja seurasi tässä hienossa kirjassaan yhden pataljoonan komennusta alusta loppuun. Tämän havainnollisen ja realistisen teoksen avulla voi eläytyä upeasti niin rivisotilaan kuin pataljoonankomentajankin tunnelmiin. Noista tunnelmista yleisin on luonnollisesti vitutus. Ja tuo vitutus yhdistettynä jatkuvaan pelkotilaan, brutaalin väkivaltaan ja sotaretken merkityksettömyyden tappavaan cocktailiin sitten ajaa suuriman osan porukasta mielenterveysongelmien keskelle. Jengin lääkitystä lisätään ja pahimmat tapaukset lähetetään kotiin, mutta silti koko poppoo on aivan rikki reilun vuoden komennuksen jäljiltä. Eikä mikään yllätys, sillä heikkohermoinen voisi seota jo yhdellä Hummer-matkalla Bagdadin lähiöihin, joissa tienvarsipommit kylvävät jatkuvasti kuolemaa ja jos ei viikatemies osu kunnolla, on edessä rajuja vammautumisia. Ja kun sitten pamahtaa ja kulkuneuvo humahtaa liekkeihin, on ulospäässeiden riesana heti tarkka-ampujat ja muutenkin vihamieleinen ympäristö.

Hemmetin mielenkiintoinen kirja, joka panee taas kerran ajattelemaan. Lukekaa ja ajatelkaa tekin. Ei tee pahaa kenellekään!

Mainokset

Samaa vai eri mieltä? Sana on vapaa!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: