Talisker 10yo – lähellä täydellisyyttä

18 syys

”Tuli juhlistettua syksyn alkua napsuttelemalla pari lasia Taliskerin kymppivuotista huiviin. Kesä kun meni lällympien Speyside-viskien parissa niin nyt oli hyvä ottaa kelien karskiutessa myös räyhäkämmät tuliliemet takaisin repertuaariin.

Talisker on tyypillinen saariston eli Islayn/Isle of Skye -alueen single malt -viski. Tämähän tarkoittaa sitä, et savua ja turvetta on tarjolla niin döfiksessä kuin maussakin. Savua ei kuitenkaan ole ihan samalla kauhalla jaettu kuin esimerkiksi naapurisaaren Laphroaighissa tai Caol Ilassa eli nyt on hieman elegantimpi tuote kyseessä. Tuoksuttelua jatkaessa alkaa erottaa klyyvarissa savun seasta myös makeita häivähdyksiä sekä jopa hieman suolaisuutta. Sama hienoinen makeus jatkuu myös makupuolelle ja laventaa perus-islay-palettia kauniilla tavalla olematta kuitenkaan laisinkaan imelä tai sherrymäinen.

Talisker 10 yo (Isle of Skye)

Harvinaisen öljyinen viski pörrää mukavan pyöreästi kitusissa ja pippurinen, mutta pehmeä jälkimaku jättää suuhun sekä mieleen mukavaa muistoa. Niinkin kulunut vertaus kuin linnunmaito tuli mieleen fiilistelyn lomassa! Osaa tissiposkikavereistani viskin pippurisuus hieman tökkii ja samat tahot tuppaavat lirauttaa mukiin snadisti vannia megeen, mut ite en tollasta blandausta tässä tapauksessa suosittele.

Pirun laadukas ja mahtava tuote on nyt kyseessä. Tuskin ihan aloittelevan viskisiepon suun mukainen jalojuoma, mutta jahka oppii ymmärtämään hyvän päälle niin osaa kyllä nostaa kotsaa tällaiselle elämänvedelle. Itelle tää putoo aina vaan paremmin ja vuosien myötä Talisker on noussu omien suosikkien kapeaan kärkeen ja tullee pysymään siellä pitkään.

Omassa kaapissa tää Talisker-leka on nimittäin just yks niistä, joiden pinta hupenee äijän vanhetessa (ja viisastuessa) vilkkainta tahtia. Vaik kesällä tosiaan jätin lekkerin rauhaan niin vahva kutina on sisuksissa sen suhteen, et tätä kullanruskeaa ja täyteläistä laatujuomaa tulee kulumaan ilmojen kylmenemisen myötä aika mukavasti. Nätisti kompensoi säätilan huononemista, kun nostaa samaan tahtiin juomien tasoa””¦”

Mainokset

Yksi vastaus to “Talisker 10yo – lähellä täydellisyyttä”

  1. Suomäki 13/08/2012 klo 15.58 #

    olen kanssasi samaa mieltä, erittäin hyvä viski…

Samaa vai eri mieltä? Sana on vapaa!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: