Ardbeg Single Malt 10yo

14 Mar

Tuskin on jäänyt kellekään tän blogin seuraajalle jäänyt epäselväksi, et savuiset skottiviskit ovat herrasmiehen suun mukaisia juomia. Taas kerran alko viskihammasta kolottamaan ja keittokaapin kätköjä punnitessa vahvimmaksi syysillan sulostuttajaksi nousi yybersavuinen Ardbegin kymppivuotinen tuliliemi. Maineikkaan Islayn saaren tuote siis kyseessä.

Ardbeg 10yo (Islay)

Lasissa toi yks pitkäaikaisista feivöriteistäni on skidisti valju esitys, kun mitään syvää väriä tai muuta visuaalista hehkua ei pahemmin ole havaittavissa. Pliisuus tosin loppuu ku seinään heti sniffailuvaiheen alkaessa. Sen verran taagii smoukkii ja suolaisuutta on tarjolla klyyvarin ruodittavaksi, et eka mielleyhtymä on jossain palvilihan, savukinkun suunnalla ja raivosta mylvivän valtameren… Stydiä staffia siis!

Eikä mihinkään neiteilyyn sorruta makupolitiikankaan suhteen. Suolainen sekä kostean juhannuskokon savumäärään vertautuva maku räjäyttää nuhaisemmankin syysnielun käyntiin. Kärki on aivan pirun terävä, mut nopeasti liu’utaan hellänvoimakkaiden makufiilistelyjen kautta pehmeä ja täyteläisen harmonian puolelle. Tuota euforista makunautintoa riittää pitkän jälkimaun kanssa fiilisteltäväksi vähintään vartin ajaksi.

Pikkubroidini imee tätä settii ihan simona, mut itelle piisaa yks lasi illan piristeeksi. Sen verran makujanan ääripäässä kuitenkin mennään, et oma herrasmiesmäinen (kehittynyt ja ainakin  omasta mielestäni kultivoitunut) makuni kaipaisi hieman pyöreämpää sekä vielä selkeästi leveämpää palettia. Törkeän hyväähän tää Ardbeg on, mut jotenkin rajuudessaan skidisti yksoikoinen tuote.

Ardbegin kybää on siis hyvä olla kaapissa, mut en suosittele tätä ainoaksi savuviskiksi kokoelmiin. Enkä todellakaan voi suositella tätä lekkeriä kaapin ainoaksi viskiksi vaan täydentämään kuriositeettina laajaa ja monipuolista kokoelmaa. Sellaista, ku vaik toi oma rakas kavalkaadini edustaai.

Mainokset

Samaa vai eri mieltä? Sana on vapaa!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: