Tartunta – pandemiaa ja paniikkia

22 Mar

Syksy on jo pitkällä ja flunssa-aallot iskevät maamme karuille rannoille. Sitä juhlistaakseni ja viime talven sikaflunssakohua muistaen, painuin tsiigaamaan uudehkon Tartunta-leffan (alkup. ”Contagion”, 2011).

Tartunta - nothing spreads like fear

Kysees oli massiivisen tähtikaartin (mm. Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Jude Law, Laurence Fishburne ja Kate Winslet) ryydittämä katastrofileffa, jossa lintuinfluenssan tapainen virus riivaa rakkaan ja överikansoitetun planeettamme ihmisiä. Pandemia ryöstäytyy leffan alussa komeasti hanskasta ja kyseinen tapahtuma tuntuu katsojan iholla ja limakalvoilla piinaavan uskottavana kutinana. Kauaskin on nykyään lyhyt matka ja ihmisten globetrottaus levittää taudin kuin taudin planeetan laidalta toiselle, ennen kuin kukaan ehtii duunaamaan minkäänlaista karanteenia pydeen. Mikään infektio ei jää enää paikalliseksi!

Steven Soderberghin ohjaama leffa pitää hyvin otteessaan ja etenkin leffan alkupuolisko on tiukkaa tykitystä. Siinä seurataan kiukkuisen pöpön (ja paniikin!) leviämistä globaalilla tasolla. Ton rinnalla leffa näyttää WHO:n ja vastaavien tahojen kamppailua tautipesäkkeiden eristämiseksi, alkuperäisen lähteen jäljittämiseksi ja vastarokotteen kehittämiseksi. Valitettavasti alussa mennään niinkin kovaa, et sen jäljiltä ei edes Soderberghin kaltainen mestari (esim. Erin Brockovich, Traffic ja Ocean’s Eleven) saa lisäkierroksia koneeseen.

Loppua kohden lässähtävästä meiningistä huolimatta homma jää bulisti plussan puolelle. Oli kliffaa joutua pelotelluksi! Oli myös mielenkiintoista tsiigailla, ku ihmiskunta palas paniikissaan eläimen tasolle, jolloin vahvemman oikeudella kaapattiin kaupoista safkat ja apteekeista tropit. Sivistyksen pintasilaus on meissä kaikissa niin ohut, että herrasmiestä karmii edes funtsia asiaa sen enempää… Muutenkin leffassa oli paljon ajatuksia herättävää matskua, ja kun näin pääsee käymään niin paha sellaista teosta on muutenkaan disauttaa.

Itselle jäi pörräämään sellainenkin kela kupoliin, että entäpä jos ihminen onkin se planeettamme pahin virus ja nuo sikaflunssan kaltaiset tappajataudit vaan planeettamme epätoivoinen tapa suojata itseään. Eli me olemmekin se sairaus ja nuo virukset taas ovat lääke. Miettikääpä sitä.

JA MUISTAKAA PESTÄ KÄDET!

Mainokset

Samaa vai eri mieltä? Sana on vapaa!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: