Moneyball – pallo joka ei lentänyt loppuun asti

29 Jou

Pari viikkoa sitten stadin teattereihin tupsahti Brad Pittin uusin leffa Moneyball. Päätin olla kerrankin hereillä jo startissa ja syöksyin väijymään ton Kinopalatsiin heti välipäivien ratoksi. Siksi olikin skidi ylläri, et leffa olikin jo valahtanut pikkusalien puolelle eli liuskassa oltiin heti kättelyssä. Ei vissiin massoja puhuttele tällainen urheiludraama, jossa ei ole äksöniä tarjolla. Niinpä tämän pätkän kohtalona on tänä vuodenvaihteena jäädä armotta Sherlock Holmesin ja kumppanien jalkoihin.

Moneyball kertoo tositarinan pohjalta stoorin baseball-GM:stä (Brad Pitt), joka ryhtyy rahapulan pakottamana ajattelemaan laatikon ulkopuolelle ja mullistaa koko ajattelutavan pelin taustalla. Hän ryhtyy pätevän nördeassarinsa (Jonah Hill, mm. Superbad) jelppimänä kokoamaan seuraavan kauden joukkuetta puhtaasti tietokoneanalytiikan pohjalta. Samalla GM pyllistää perinteiden ja kykyjenmetsästäjien suuntaan syvään ja hartaasti sekä järkyttää pitkän linjan koutsinsa (Philip Seymor Hoffman) pahanpäiväisesti. ”Mikään ei muutu, jos kukaan ei suutu”, kuten eräällä tutulla dirikalla on tapana sanoa!

Jenkit osaavat tehdä hyvää draamaa niinkin haastavasta aiheesta kuin urheilusta, ja tääkin baseball-elokuva toimi varsin pätevästi, vaik en itse lajin päälle paljoo ymmärrä tai propseja jakele. Tiettyyn pisteeseen asti Moneyball oli jopa suorastaan erinomaisen pätevä tekele. Sit vaan vikalla kolmanneksella levähti kaikki elokuvan kaaret ja rakennelmat ku ne Jokisen kuuluisat eväät. Edes erinomaiset näyttelijät eivät enää onnistuneet pitämään uppoavaa botskia pinnalla. Pitt jäi jotenkin yksin ja perusteettomasti leffan kiemuroiden keskelle, eikä mahtavat sivuosanesittäjät päässeet häntä sieltä seivaamaan. Sääli, sillä jos pätkä olis seilannu loppuun asti samalla tatsilla ku mentiin alkupuolisko niin kyseessä olis ollu yks tän semilaimean leffavuoden kohokohtia. Nyt tää jää tökerön loppuosion takia pelkäksi reunahuomautukseksi näiden näyttelijöiden biografiaan.

Moneyball (2011, ohjaus Bennett Miller)

Ei siis enää elokuvan nähtyäni ihmetytä tahi kummastuta se, et isot salit ei tätä viritelmää esitä. Ei oo paikka mestaruussarjassa ansaittu näillä eväillä ja siksi on Moneyballin vääjäämätön kohtalo jauhaa divaritasolla eteenpäin…

Mainokset

Samaa vai eri mieltä? Sana on vapaa!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: