Gdańsk – nasta mesta lähellä Stadia

8 Tam

Pitkästä aikaa on intoa sekä aihetta rustata matkailupainotteista staffia. Uutiskynnyksen ylitti positiivisella ylläripyllärillä iskenyt Gdańsk. Tehtiin pidennetty viikonlopputrippi tohon vanhaan Hansakaupunkiin jokunen viikko sit ja vielki posit fiilarit tost reissusta. Pakko siis avautua aiheesta julkisesti.

Gdańsk hotlan fönkkarista

Toi puolalainen rannikkokaupunki oli allekirjoittaneen kirjoissa etukäteen dumattuna nuoruuden uutiskuvien perusteella kuppaiseksi telakkalääväksi. Voi kuinka väärässä olinkaan taas kerran! Mestahan oli huippukaunis satamakaupunki, joka oli täynnä kivoja kahviloita, mukavia pubeja ja maittavia rafloja. Lisäksi paikallinen keskiaikainen arkkitehtuuri toi romanttista fiilistä ja paikan lukuisat näyttävät kirkot hivelivät jopa tällaisen ateistin silmää.

Yksi lukuisista kirkoista ulkoapäin

Yksi lukuisista kirkoista sisältäpäin

Tällä reissulla keskityttiin chillailuun ja siksi jäi esimerkiksi museoissa ravaaminen aika vähiin. Ainostaan Solidaariruus-liikkeen ja Lech Walesan kunniaksi bygatussa museossa käytiin ja se osoittautuikin mielenkiintoiseksi vierailukohteeksi. Tuo vanhan & maineikkaan telakan kupeessa lymynnyt bunkkerimainen mesta oli hyvällä tavalla tunkkainen tuulahdus ankeista rautaesiripuntakaisista ajoista.

Telakka

Ton happaman löyhähdyksen vastapainoksi käytiin tuulettamassa päätä läheisessä Sopotin rantakaupungissa. Siellä oli valtava biitsi, josta ajankohdan vuoksi ei saatu ihan maksimaalisia tehoja irti, vaikka muun possen mukana pitkällä laiturilla dallailtiinkin ja nautittiin virkistävästä merituulesta sekä ajoittaisesta auringonpaisteesta… Mut helppo kuvitella, miks esimerkiksi Adolf Hitler on aikoinaan noilla kulmilla lomiaan viettänyt. Mesta oli todellinen Itämeren helmi (sorry Helsinki!), jonne pääs pyörähtää kätsysti edullisella ja nostalgisella paikallisstogella. Sopotissa testattiin ja hyviksi havaittiin myös paikan vanhin pubi ja aseman lähellä ollut boheemi Café Jozef K.

Sopot laiturilta päin tsiigailtuna

Sopotin vanhimman pubin boheemia interiööriä

Loppu aika hengattiin Gdańskin keskustan kapeilla mukulakivikujilla ja poikkeiltiin skruudaamaan, sumpille tai bisselle aina tarpeen ja kliffan paikan ilmestyttyä nokan eteen. Ja kivoja pittoreskeja sekä trendikkäitä mestoja piisas! Ton haahuilun ja päämäärättömän sukkuloinnin saldona voi nostaa suosituslistalle mm. paikallisen panimoraflan, jossa oli tarjolla saksalaistyylisiä bissejä huiman hienossa, moderninoloisessa panimomiljöössä. Lisäksi tuli yllättäen vedettyä huippuhyvää meksikolaista mättöä huiviin Corona-öölin siivittämänä ja poikkesimmepa tummanpuhuvaan drinkkibaariin, jossa taustalla soi vanha kunnon proge (esim. Jethro Tull, Piirpauke ja Pink Floyd).

Brewery Brovarnia Gdansk

Panimotuotteita parhaasta päästä

Kaiken muun posin lisäksi tuon Itämeren etelärannan kaupungin hyviksi puoliksi laskettakoon edullinen hintataso (stobeindeksi: n. 2€/0,5l), keskustan sopivat mittasuhteet (joka paikkaan pääs dallaamalla), vähäinen määrä turisteja ja lyhyt lentomatka (alle 2 timmaa Stadista). Pakko siis myöntää, et Gdańsk on paljon muutakin kuin likainen satamakaupunki.  Kyseessä siis kaikin puolin loistava kohde viikonloppulomalle ja varteenotettava vaihtoehto esimerkiksi Prahalle. Suosittelen etenkin pariskunnille!

Gdańskin rantastraadaa

Mainokset

Samaa vai eri mieltä? Sana on vapaa!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: