Glenkinchie 12yo Single Malt

26 Hel

Pikkutrivia tähän heti kärkeen: enkkusubstantiivi ”glen” tarkoittaa laaksoa. Eilisiltaisen viskituttavuuden, Glenkinchien tapauksessa toi laakso (+ tislaamo) sijaitsee vaan vajaan parinkymmenen mailin päässä herrasmiehen suosikkicitystä Edinburghista. Vaik tossa kauniissa linnakaupungissa sekä Skoteissa muutenkin on tullut trippailua lukuisia kertoja, niin jostain mystisestä syystä on jäänyt tää distillery bongaamatta. Paikassa olis kaiken kukkuraks viel ihan kunnollinen viskimuseo. Tuo sivistyksen kehto on bygattu mallastusrakennukseen, koska mesta nykyisin slumppaa monien muiden tapaan maltaansa valmiina.

Glenkinchie 12 years old (43%)

Tää Glenkinchie on yksi harvoista Lowlands-viskeistä (enää 3 tislaamoa jäljellä!) ja tyypilliseen maan tapaan äärimmäisen perinteinen (est. 1825) tislaamo. Eilen herkuttelemani Glenkinchien 12-vuotinen, suhteellisen kirkkaanvärinen perustuote on varsin optimaalinen johdatus laatuviskien maailmaan. Laatu maistuu joka huikalla ja siinä samassa pyrkii klyyvariin ja etenkin kitusiin myös hienostuneesti turve sekä kepeä sitruunainen häivähdys. Putelin etiketissä luvattua leikatun ruohon fleivöriä en kyl bongannu, vaik kuinka aistieni kanssa rimpuilin!

Tää nektari sopii siis hyvin makunystyröiden treenaukseen ja karaisemiseen. Glenkinchien makupaletti ei näet oo mitään heviä islaymaista savuisuutta, joka esimerkiksi noviiseja saattaa pelottaa. Mitään linnunmaitoa ei tääkään tuliliemi ole, eli kunnon äijämäinen puraisu on tarjolla, ja jälkimaussa on pituutta sekä karskia luonnetta enemmän kuin ensikosketuksen perusteella osais odottaa.

Ens skottireissulla siis visiitti tohon osoitteeseen ja samalla ostoslistalle paikan ns. parempi setitys eli 14-vuotinen Amontillado Double Casked. Siinä olis isojen poikien juttujen mukaan hieman syvempi ja sherryisempi maku & väri. Se näkee, joka elää!

Mainokset

Samaa vai eri mieltä? Sana on vapaa!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: