Esa Sirén: Vastaisku Syvärillä (2010)

1 Maa

Sotakamreeri Lehväslaihon manttelinperijä on löytynyt! Herrasmiehistelijällä on ollut uskomattoman helpottava tunne puserossa sen jälkeen, ku jokunen vuosi sitten hogasin Esa Sirénin esikoisteoksen (Iskujoukkue, 2005). Oli sitä ennen näet skidi huoli siit, et kuka enää skrivaa suomalaista sotakirjallisuutta sen jälkeen, ku koko vanha kaarti (Lehväslaiho & co) lopullisesti vetää manttelin korville. Enää ei huoleta!

Esa Siren: Vastaisku Syvärillä (2010, Gummerus)

Sirénin tuotanto on ollut kauttaaltaan mukavan tasalaatuista ja uskottavan realistista menoa, jossa vanjaa kaatuu ja hylsyt lentää. Tokan maailmansodan karu meininki on hyvin läsnä herran kuudessa julkaistussa teoksessa, ja suomalainen soturivinkkeli on otettu erinomaisesti haltuun. Vaikea uskoa, ettei tää hokitaustainen ukko oo ite itärajan juoksuhaudoissa kärvistelly.

Alku on tässäkin rypistyksessä suorastaan erinomainen. Siinä painetaan jatkosodan hyökkäysvaihetta isolla höökillä eteenpäin jääkärijoukkueen kyydissä ja ryssä pötkii pakoon Syvärin yli niin et heilahtaa. Mut sit aletaan kirjan ja sodankäynnin osalta junnaamaan asemasodan poteroihin himppasen puuduttavasti. Tuo korsuelämä sit menee täs opuksessa aika kliseiden kautta ja tasapaksuna pötkönä, antaen vahvoja ja ikävän tuttuja fläsäreitä lukuisin muihin suomalaisiin sotaromaaneihin. Siitä siis skidit miikat, vaik samaan hengenvetoon on kyl annettava iso posi ja virtuaalinen prenikka Esan rintaan siit, et äijä tykittää varsin kuivalla ruudilla tällaistakin settiä. Vaik täs snadisti juonea vaivanneesta kohokohdattomuudesta nillitänkin, niin kyl tota lukiessa oli ihan jännät ja räyhäkkäät fiilikset, ku sai poikien matkassa torjua itänaapurin invaasiota ja välillä iskeä ovelilla vastahyökkäyksillä Venäjän karhun kuonoa vereen… Turvallisesti kotisohvalta käsin.

Ei muuta ku uutta putkeen, Esa!

Mainokset

Samaa vai eri mieltä? Sana on vapaa!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: