Tuomas Vimma: Raksa

19 Maa

Lukaisin läpi vetelähelsinkiläisen elostelijan, Tuomas Vimman, viimeisimmän kyhäelmän, Raksa nimellä paiskatun fiktiivisen romaanin. Tai siis romaanin ja romaanin, mitään vahvaa evidenssiä en tuon lukukokemuksen aikana kirjallisuuteen viittaavasta toiminnasta bongannut, mut jotain ihan siedettäviäkin elementtejä olin havaitseninani. Etenkin himassani käynnissä oleva saunaremppa antoi sen verran kosketuspintaa tavaamistouhuun, et onnistuin selättämän ton opuksen parin illan mittaisella painimisella.

Tuomas Vimma: Raksa (Gummerus, 2011)

Plussapojoja Tuomakselle (oik. Kusti Miettinen) kuitenkin siitä, et jäbä jaksaa näitä opuksia vääntää ja buli handu siit, et taso sentään nousee tekele tekeleeltä. Herran pari ekaa viritelmää olivat sen verran kuraa ja lukijaa kuvottavasti piinaavaa shaibaa, et niitä vasten tarkasteltuna ollaankin Raksassa jo ihan Nobel-tason taideteoksen äärellä.

Raksa kertoo hämmentävän yksitasoisesti ja kliinisen kronologisesti yhden parikymppisen jantterin kokemuksia remppabisneksen kiemuroissa. Sisältö on juuri sitä mitä damimpikin osaa ennakkoon odottaa eli huijareita, veronkiertoa, kusevia aikatauluja ja vittumaisia rakennustarkastajia tulee vastaan joka sivulla tasasena jööttinä. Sit rinnalla skidiä parisuhdedraamaa ja keitotusta. Näillä eväillä mennään kolmisen sataa sivua kohti loppukliimaksia, joka tussahtaa aika märällä ruudilla lukijan handuille. Jotenkin koko tarinassa oli kotimaisen TV-sarjakässärin maku ja sellaisena tää voiski toimia, jos megeen sais pari osaavaa näyttelijää.

Varsin tuhnu teos siis kyseessä, mut silti askel eteenpäin kohti sitä etäistä pistettä, kun Tuomas Vimma voi painattaa käyntsäriinsä tittelin: kirjailija. Ei vaadi ku snadisti lisää hikeä ja kunnianhimoa sekä helvetin hyvän kustannustoimittajan…

Toistaiseksi Vimman vahvinta aluetta tuntuu vielä olevan esimerkiksi City-lehdestä tutut nasevat rafla-arviot ja kolumnit.

Mainokset

Samaa vai eri mieltä? Sana on vapaa!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: