Pappi lukkari talonpoika vakooja

21 Maa

On olemassa leffoja ja sit on elokuvia. Jälkimmäisen nimikkeen alle menee ne pläjäykset, joissa viihdearvo ei aja taiteellisten arvojen edelle. Eikä toi tarkoita mitään nollabudjetin ranskalaista undergroudia, jota tsiigaillaan baskeri vinossa ja sit analysoidaan punkkupäissään puhki jossain kulttuuripiireissä. Puhdasoppinen elokuva syntyy, ku laitetaan yhteen loistava käsikirjoitus, huippuluokan näyttelijät, mietitty miljöö, ajanmukainen puvustus ja lavastus, loppuun funtsittu kuvaus, vimpan päälle hiottu leikkaus ja hommaa tukeva sekä sopivasti alleviivaava musa. Sit toi koko paketti annetaan jonkun näkemyksellisen ohjaajan paketoitavaksi.

Harvoin noi kaikki eväät sattuu samaan laariin, mut nyt tuli tuollainen kokonaisuus vastaan ku käytiin tsiigaamassa Tomas Alfedsonin ohjaama ja Gary Oldmanin tähdittämä Pappi lukkari talonpoika vakooja (Tinker Tailor Soldier Spy, 2011). Menemättä juonispoilauksiin on pakko todeta, et ai pirulauta, ku teki gutaa nähdä tollanen huipputekele. Koko leffa oli silkkaa karkkia niin mielelle, öögille ku korvillekin. Kyseinen 70-luvulle sijoittuva agenttiraita on jo ensi näkemältä ihan kärjessä tän vuosituhannen parhaita leffoja rankatessa.

Kaikella mitä leffassa tapahtui ja mitä katsojalle välittyi oli tarkoitus. Jokainen yksityiskohta oli loppuunsa funtsittu, ja silti onnistuttiin välttämään kaikki tylsyyden tahi kliinisyyden vaanivat karikot. Elokuva seilas ihan omilla vesillään ja samalla palautti pullein purjein allekirjoittaneen uskon elokuvaan omana taidemuotonaan.  Pakko tsekata toi lähiaikoina uusiksi ja suosittelen tutustumista myös muillekin hyvien elokuvien ystäville!

Mainokset

Samaa vai eri mieltä? Sana on vapaa!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: