Hotakainen: Jumalan sana

7 Huh

Yhdellä yhdyssanalla ilmaistuna Kari Hotakaisen uusin romaani on mestariteos.

Kyseessä on häkellyttävän taidokas, yhden vuorokauden aikajanaan sijoittuva romaani, jossa avataan kirurgintarkkoja täsmänäkymiä kapitalismiin, ihmisluontoon, suomalaisuuteen, Suomen lähihistoriaan ja populaarimusiikkiin. Maailman oleellisimpien asioden äärellä siis ollaan! Jumalan sanan harvalukuisen, mutta hyvin mietityn henkilögallerian, tiiviin aikaikkunan sekä lähinnä autoon sidotun toimintaympäristön kokonaisuus hengittää ja toimii nerokkaan organismin lailla. Kaikille osille on oma tarkkaan harkittu paikkansa sekä tarkoituksensa.

Kaiken kruunaa mestarikirjailijan lauseiden virtuoosimainen rytmitys, joka välillä tykittää pitkää sarjatulta, kunnes se jo seuraavassa hetkessä ampuu tarkasti kertatulella lyhyitä ja tarkkoja napakymppejä saaden lukijan hämilleen runollisella kauneudellaan. Vaikka allekirjoittanutkin olisi kaiken aikaa halunnut pysähtyä mutustelemaan anteliaasti kylvettyjä ajatelmia, niin opuksen merivirran vahvuinen pohjaimu veti mennessään. Tehokas ja dynaaminen tarinankerronta houkutteli lukemaan eteenpäin tunnista toiseen.

Kari Hotakainen: Jumalan sana (Siltala, 2011)

Jumalan sana oli parasta Hotakaista ikinä ja keuli jopa edellisen huippuriipaisun, Ihmisen osan, ohi. Tuorein opus oli skrivattu vittuiluun sortumatta ja silti koomisen napakasti. Samalla kirjailija käsitteli suuria aihevalintojaan humaanin lempeästi, ymmärtäväisesti ja tuomitsematta. Huikeaa matskua, jonka lukeminen pitäisi olla kansalaisvelvollisuus.

”Hän antaa mielleyhtymien sinkoilla päänsä sisällä, hän ei kiellä eikä käske, sitä saa tehdä valveilla tauotta, nyt on yö, yö kantaa sylissään heiveröistä nyyttiä, päivää, päivä liikahtelee ja tärähtelee, ei herää vielä, vaikka on jo syntynyt, päivä nuuhkii nyytin laskoksia ja haluaa tietää mitä tapahtuu kun valo tulee, ensin kajona, sitten säteinä, puhkeaa kirkkaudeksi autoon, tielle, yksityisasuntoihin, studion lattialle ja pörssin graniittiseen julkisivuun.”

Mainokset

Samaa vai eri mieltä? Sana on vapaa!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: