Kaupunki- ja rantalomalla Lissabonissa

24 touko

Tulipa käväistyä Lissabonissa, kuuman hikisessä Portugalin pääkaupungissa. Ihan kliffa & lungi city, jossa taitaa olla EU-pääkaupungeista hitain dallausindeksi. No, kukapa sitä jaksaiskaan tuolla kuumuudessa ja etenkin valtavan mäkisessä mestassa hulluna ravata. Meno oli siis chilliä ja sitähän herrasmiehistelijä lomallaan kaipaakin.

Lissabon Alfaman suunnalta tsiigattuna

Seuraavassa napakka lista siitä, mitä satunnaisen matkailijan Lissabonissa kandee duunata ja mitä juttuja kandee jättää suosiolla väliin.

Kokeile näitä:

 • Aja mäkisporalla Bairro Altoon tsiigailee näköalapaikalta (Miradouro) kaupungin kattoja ilta-auringossa. Poikkea samalla aperitiiville portviinipaikkaan. Tyylikkäissä puitteissa on kliffa siemailla lasillinen tuota nektaria, etenkin ku hintataso on vähintään maltillinen. Ja ku tonne ylös olet hivuttautunut niin jää samalla skruudaamaan johonkin pikkukatujen raflaan ja nauti baarikujien rennosta bilemeiningistä. Toisin ku härmässä niin tuolla saa hiippailla lasi kädesä kuppilasta toiseen ja fiilistellä sykkivää tunnelmaa.
 • Hilaudu sit seuraavana päivänä jäähdyttelemään Vinho Verde -kannun äärelle Alfaman kaupunginosaan, jonka kapeiden kujien kahvilat ovat varsin autenttisia omassa rähjäisyydessään. Vaik illalla tällä puolen laaksoa kandeekin skidisti varoa taskuvarkaita, niin päivänvalossa mestassa on ihan leppoisat oltavat. Alfamassa on myös kaupungin paras näköalapaikka ja se on sen kukkulan ylimmässä kohdassa. Turistit jostain syystä eksyvät aina sille alemmalle vaihtoehdolle, mut jos haluut kunnon näkymää niin vedä vaik sporalla niin ylös ku pääset ja dallaa loput metrit.
 • Alfamassa on lauantaisin paikallinen katumarkkina, jossa lähinnä sysimustat yöntimpat slumppaa varsin sekavaa settiä. Tarkkasilmäinen voi tuolla tingata itsellensä ihan mielenkiintoista kamaa, jonka alkuperän suhteen ei kande kauheesti kysellä. Fiilis on kuitenkin ihan kokemisen arvoinen. Pidä kuitenkin lompsastas kiinni!
 • Jos kaupungin vilinä alkaa tökkiä, niin yks vaihtoehto on nousta rauhoittumaan keskusbulevardin, Avenidan, yläpäädyn puistikkoon. Kaupungista tultaessa puiston ääripäästä löytyy myös aika nasta kahvila, jossa voi tekolammen ääressä nauttia kupposen maitokahvia (galão) ja samalla bongailla altaassa budjaavia kilppareita tai sit pään yli pyyhkiviä flygareita. Lissabonin lentokenttä on näet ihan kaupungin kupeessa, mikä plussaksi laskettakoon. Ja jos tonne ei jaksa dallata niin voi ihan hyvin napata nousua avittamaan paikallisen metron, jonka verkosto on varsin kattava.
 • Kulttuuripuolelta kandee poimia sporamatkan päästä, Belemin kaupunginosasta löytyvä modernin taiteen museo, jossa oli näkemistä niin arkkitehtuurin kuin kokoelmienkin puolesta. Samalla voi hiipiä rantakiville syömään jädeä ja ihastelemaan jokisuussa kisaavia purjeveneitä. Ja ku tonne asti on vääntäytynyt niin samalla kandee käydä tyydyttämässä makeanhimo Belem-leivoksilla, joita on paikallisessa jättiläiskahvilassa väännetty jo pitkälti toista sataa vuotta. Tilaa muuten saman tien vähintään kaks belemiä, sillä yhdestä ei tule ku vihaiseksi. Muualla maassa samat leivokset kulkevat nimellä Pastel del nata, mut tuolla Belemissä on tarjolla aitoa & alkuperäistä settiä.
 • Yks Lissabonin valtteja on myös kaupungin lähettyviltä löytyvät uimarannat, joista must-tasoa on ainakin Cascaisin biitsi. Toi rantaloma- ja surffikohteenakin toimiva pikkukaupunki on lyhyen junamatkan päässä ja siis ehdottomasti visiitin arvoinen. Hiekka on hienoa, palvelut pelaavat ja rennossa mestassa hurahtaa helposti päivä posilla meiningillä.

Vältä seuraavia vikatikkejä:

 • Lissabonin ytimen ravintolakatu (metro Restaurodes) on aika helvetillinen turistirysä. Ylihintainen pöperö ja ahdistelevat sisäänheittäjät ei vaan ole kovin pelittävä kombo. Vaik noi ovatkin osasta päivää ainoat auki olevat syöttölät niin jätä suosiolla väliin. Lissabonissa mennään illalliselle joskus ysin jälkeen ja mestat availevat sen mukaan sit dörtsejään… Jos hiukoo niin kahviloista saa ihan ok-tasoisia toasteja ja pasteijoita eli turvaudu sit vaikka niihin.
 • Älä odota pöperön suhteen liikoja, sillä mikään gurmeen mekka Lissabon ei todellakaan ole. Tuntuu, et ainoastaan Bacalhaun (kansallinen turska-annos) tekemistä opetetaan paikallisissa kokkikouluissa, sillä eivät reppanat osaa edes ranskalaisia paistaa, mistään vaativammasta kikkailusta puhumattakaan. Löysänkalvakoita ranuja ja astetta maukkaampaa riisiä ne tosin vielä kaiken lisäksi tykkää puskea joka annokseen, mut mulle toi eksoottinen kombo ei oikein auennut.
 • Muutenkin ydinkeskustan eli kukkuloiden välisen hornankattilan raflat, kahvilat ja kaupat ovat kaupungin heikointa antia. Oikeastaan ainoa poikkeamisen arvoinen paikka noilla hoodeilla on kirsikkaviinaa myyvä mesta, jonka jonoon kandee hilautua joku ilta ja ostaa muki tahi pari suoraan kadulle antavalta myyntitiskiltä. Ja samalla voi skodia kerjäläisiä ja muita hampuuseja hieman pois jaloista…
 • Ison rempan kohteena olevan ranta-aukion länsilaidassa on Vini Portugalin Sali, jossa saa ilmaista infoa ja maistiaisia paikallisista tuotteista. Sinänsä hieno konsepti jätti kuitenkin aika heppoisan oloisen vaikutelman eli ei maksa vaivaa sinne raahautuminen.
 • Saman aukean laidalla oli ihan siisti terassialue, mut siitä jäi aika shaiba maku suuhun. Yrittivät nimittäin kikkailla vaihtorahan kanssa siihen malliin, et joutu skidisti ärähtää, jotta sai massinsa takas.
 • Joka paikassa tuputetaan Super Bock -bisseä, joka kandee mahdollisuuksien mukaan skipata ja pyytää Sagresia tilalle. Skrivaan noista kahdesta paikallisesta birrasta tarkemmin lähiaikoina, mut toi toimikoon nyrkkisääntönä.

Super Bock ja paikalliset kaljamahat

Hauskaa matkaa Lissaboniin ja muistakaa laittaa aurinkorasvaa sekä käyttäkää hattuja, sillä terdellä kärähtää kuuppa aika äkäseen. Been there, done that!

Mainokset

Samaa vai eri mieltä? Sana on vapaa!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: