Puhdistus – parempi leffana ku kirjana

30 syys

Harvoin tulee eteen näin väkevä kokemus siitä, et joku menestyskirjasta väsätty leffa olis parempi ku alkuperäinen romaani. Nyt ei ollu epäilystäkään aiheesta, ku tsittas parituntisen pätkän Kinopalatsin pimeässä sylissä ja nautti Sofi Oksasen Puhdistus-hittiopuksen massiivisen hienosta filmatisoinnista. Puhdistuksen ansiokkaasta ohjauksesta vastas musavideorintamalla kannuksensa ansainnut Antti J. Jokinen.

Skidisti skeptisenä leffaan suostuin, sillä aikoinaan ton kirjan lukeminen ei jättänyt mitään kauniita muistoja mieleen. Aika ärsyttävä ja ylimainostettu oli toi muinoin lukukokemuksena, mut kylläpä siitä oli oiva filkka saatu kokoon. Ihan parhaita suomalaisia elokuvia ever, vaik messissä olikin Solar Filmsin kaltaisia epämääräisiä tahoja…

Koko pätkä oli duunattu sellaisella tasolla, et missään kohdin ei joutunu luimistellen smyygaa sormien välistä kotimaista ammattitaidottomuutta tai muuta, yleensä mikrobudjetin aiheuttamaa nolostelua. Pirun laadukas oli koko paletti, eli kohillaan oli niin kässäri, kuvaus, ohjaus, näyttelijätyö, lavastus ja musa. Erikseen on pakko kehaista Laura Birniä ja e-ten-kin Liisi Tandefeldia jäätävistä roolisuorituksista pääosadaamin nahoissa eri aikakausina.

Kokonaisvaltainen onnistuminen teki katselukokemuksesta upean, vaik aika rankkojen aiheiden kyydissä matkaa tehtiinkin ja möykky rinnassa kasvoi pitkin leffaa tasaisen tappavaa vauhtiaan. Puhdistuksessa näytetty kommarisysteemi oli just niin julmaa, ku se sadistisen ihmiseläimen toimesta toteutettuna olikin. Eikä yhtenä teemana käsitelty, nykyaikainen ihmiskauppameininki siitä paljoo jälkeen jää brutaaliudessaan. Hienosti vertautu nykyihmisen nöyryytykset ja raiskaukset siihen meininkiin, mitä Neuvostoliitto toteutti kollektiivisesti eteläisen naapurimaamme järjestelmälle, kansalaisille, infrastruktuurille ja taloudelle. Ja sit vielä ihmetellään, miksi Viron venäläistä vähemmistöä kohtaan ei aina olla täysillä symppauksilla liikkeellä!

Tän leffan väitettyä väkivaltaisuudesta on kuulunut paljon parran pärinää sekä kukkahattujen väpätystä. En todellakaan snaijaa tota tissiposkien ja totuudenkieltäjien spiidausta, sillä miksi noita lähihistoriassa toteutettuja kauheuksia ei voisi tai saisi näyttää sellaisena kuin ne tapahtui? Iivanoiden anteeksiantamattomasta terroristako ei saisi puhua ja pitäisikö edelleen uskoa, että kommunismi oli jotenkin hieno tai ylevä asia? Ihminen on sairas ja sadistinen eläin, kun se järjestelmän puolesta sallitaan, oli se sitten oikealle tai vasemmalle kallellaan. Se totuus ei vaikenemalla muutu.

Käykää tsiigaamassa tää leffa ja nauttikaa uuden suomalaisen, kansainvälisen tason elokuvan esiinmarssista. Eli samaan sarjaan mennään esimerkiksi Rare Exportin ja Vuosaaren kanssa. Tai jopa skidisti edelle…

Mainokset

Samaa vai eri mieltä? Sana on vapaa!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: