Caol Ila 12yo – savuinen ikisuosikki

30 Lok

Ekan kerran ku nuorena kloppina pääs mukaan isojen äijien viskitastingiin, ni oli kyl poju huuli pyöreenä. Viskilekaa oli ladottu sen verran pitkään jonoon pöydän reunalle, et oli skidisti vaikeuksia hillitä itseään. Sain kuitenkin kropan ja mielen ruotuun ja ilta päätyi paremmin, ku olis voinu kuvitella. Illasta on edelleen paljon kauniita muistikuvia ja yhä pystyn palauttelemaan aktiiseen otsalohkooni ton setityksen henkilökohtaisen winnerini.

Pitkän ja hartaan maistelun voittaja oli silloin Caol Ila 12 yo. Vielä tänäkin päivänä tuo liemi on yksi suosikeistani ja viikonloppuna kun sitä pitkästä aikaa tantradokailin niin kyllä veti suun muikeaksi. Tuo savuinen, mutta pehmeä laatuviski Islayn saarelta tulee satavarmasti pysyttelemään omalla Top10-listallani hamaan tappiin. Niin messevää lientä on skotlantilaisen saaren ammattimiehet osanneet tislailla, et paha tätä on mistään dissata. Kelpaa muuten daamillenikin, joka ei missään nimessä ole mikään viskiä kiskova raspikurkku!

Caol Ila 12yo (Islay, Scotland)

Caol Ilan 12-vuotinen huippuviski on värinsä puolesta varsin vaalea, ilkeästi sanottuna valjun värinen mallasjuoma. Se ei kuitenkaan menoa haittaa, sillä todistaahan tuo puolestaan sen, ettei ainakaan poltettua sokeria ole valmistusprosessin aikana käytetty. Aitoa kamaa siis lekkeriin valuteltu…

Itse tykkään makustella tätä ikisuosikkiani ilman vettä. Näin sen harmoninen luonne pääsee esiin kaikessa kauneudessaan. Savuinen tuoksu jatkuu myös leveään makupalettiin, joka leviää komeasti ympäri suuta ja nielua. Tämä viski on astetta pehmeämpi kuin saman saaren toiset suuret tuotteet (Ardbeg & Laphroigh), eikä niistä tutuksi tulleet turve ja suolaisuuskaan puske niin tykisti pintaan.

Syysauringossa kylpevä Caol Ila 12yo Glencairn-lasissa

Sanoisinpa että Caol Ila on skotlantilaisista savusiskeistä kaikista hienostunein. Tämä ei kuitenkaan tarkoita munattomuutta, sillä kyllä tässä tuliliemessä on potkua ihan jokaisen tarpeisiin. Se on vaan paketoitu vähemmän hyökkäävään muotoon. Kyseessä ei ole siis mikään kierroskone vaan enemmänkin vahvasti vääntävä masiina, jos autopuolen kuvapuolille sallitte siirryttävän.

Muuta lisättävää tähän upeaan makunautintoon ei sitten olekaan, kuin että kokeilkaa ja kommentoikaa. Kyllä skotit osaa!

Mainokset

Samaa vai eri mieltä? Sana on vapaa!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: