Minä, Zlatan Ibrahimović (WSOY)

12 Tam

Kidutin itseäni taagilla handulla lukemalla läpi ruotsalaisen jalkapallostaran Zlatan Ibrahimovićin eämänkertateoksen. En ole koskaan tuosta liimalettijanarista pahemmin diggaillut, eikä toi pitkäpiimäinen lukukokemus ainakaan muuttanut käsitystäni kaiffarista posimpaan suuntaan. Itsekeskeinen, öykkärimäinen, huonolla itsetunnolla varustettu ja sivistymätön moukkahan toi on.

zlatan_kansi

Näis muistelmateoksissa usein tökkii se, ettei niiden julkaisun tarkoitusperät koskaan ole kovin kirjallisesti perusteltuja. Nytkin Bonnier on halunnut rahastaa svealandian inhotun ja rakastetun kansallissankarin maineen, ku vielä ehtii ja maaleja syntyy.  Zlatan puolestaan on lähtenyt messiin rahanhimoissaan ja kokiessaan sauman kertoa rääsyistä rikkauksiin -tarinansa täysin subjektiivisesti ja samalla sivallella kostoksi vastustajiaan avokämmenellä lärviin. Nyt siis retostellaan kritiikittömästi malmöläisen lähiöjantterin saavutuksilla ja samalla haukutaan surutta kaikki tahot, joita kohtaan Zlatanilla on jotain jäänyt hampaankoloon. Ja noita koston kohteeksi joutuviahan piisaa, eikä armoa tunneta. Puhumattakaan siitä, että vastapuolelle suotaisiin minkäänlaista puheenvuoroa.

Yksisilmäisesti ja puuduttavan kronologisesti skrivattua kirjaa tavatessa piirtyi kuva henkisesti heppoisesta kaverista, jonka paletti leviää aina vastoinkäymisten tullen. Ja kun sitten henkinen kantti ei kestä niin maaleja ei synny. Se puolestaan on aina jonkun toisen vika. Koutsi on yksiselitteisesti paska, jos peli ei Zlatanilla skulaa. Sit ku byyrejä syntyy niin se on aina oman erinomaisuuden ja balkkanilaisen taistelutahdon ansiota. Kuvottavaa luettavaa moinen narsistinen epäloogisuus.

Kyllähän tuollainen kukonpoika, kaikesta pösilöydestään huolimatta, mullekin kelpaisi Huuhkajien paitaan rehaamaan ja maaleja sylkemään. Onhan janarin tsemppihengessä urheilullisesti paljon ihailtavaakin, vaikka mistään joukkuepelaajasta ei voi to-del-la-kaan puhua. Kundin kisa-asenne on kuitenkin välillä ihan kohdillaan ja filosofia siitä, että jos ei vedä treeneissä kybällä niin sit ei matsissakaan osaa antaa kaikkeansa, on ihan kilpailu-urheilun näkökulmasta arvostettava. Mut jos tätä opusta ihan vaan kirjana funtsii niin aika silkkaa shaibaa on kyl kansien väliin painettu. Mynyty silti ku häkä, joten mikäs meitsi on täs muotoseikoista nillitämään…

Mainokset

2 vastausta to “Minä, Zlatan Ibrahimović (WSOY)”

  1. Franz 12/01/2013 klo 15.05 #

    Ihan maaliin menevää kommenttia, vaikka itse kirjasta pidinkin. Täysin subjektiivinen kertomushan toi on, ja kun se linja oli alusta asti valittu niin en odottanutkaan että ”pahikset” olisi missään vaiheessa päässeetkään ääneen. Imagon rakennustahan toi oli, mutta mielestäni ihan mielenkiintoisella tavalla pääsi pukukoppiin, kulissien taakse seuraamaan siirtomarkkinapeliä ja sitä miten joukkueiden dynamiikka voidaan rakentaa eri tavoilla eli erilaisilla pelaajilla. Varsinkin kun en ole mikään futiksen suurkuluttaja tai seurannut Zlataniin uraa sen kummemmin.. Myös se oli kiinnostavaa, miten irrallaan tuonkin ikäiset, ikänsä Ruotsissa asuneet siirtolaisten jälkeläiset voivat olla ruotsalaisesta yhteiskunnasta. Kirjasta olisi kyllä voinut editoida 50 sivua pois, olisi ollut napakampi paketti. Herra itsehän on tosiaan niin perus lähiöjätkä kuin olla ja voi, mutta sehän on vaan hyvä ettei meitä kaikkia ole duunaattu samoilla kauhoilla, vaikka kehitystä saisi toki tapahtua kaikilla leveleillä….

    • herrasmiehistelyablog 12/01/2013 klo 15.32 #

      Kiitän osuvasta argumentoinnista, Mr. Beckenbauer. Tuohon on paha enää mitään lisätä…

Samaa vai eri mieltä? Sana on vapaa!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: