Mikko-Pekka Heikkinen: Terveiset Kutturasta (Johnny Kniga)

24 Tam

Sain käpäliini varsin mielenkiintoisen kotimaisen kaunokirjallisen teoksen. Mikko-Pekka Heikkisen duunaaman, lähitulevaisuuteen sijoittuvan romaanin lähtökohta on se, et Pohjois-Suomen posset saavat viimein kylläkseen Etelä-Suomen pääkaupunkikeskeisyydestä ja sen lieveilmiöistä, kuten kunta- ja sote-uudistuksista sekä niiden mukanaantuomasta haja-asustusalueiden elinolojen heikkenemisestä. Mittari tuli pohjoisen pottujen osalta niin tappiin, et eihän siinä auttanut mu kuin julistaa sisällissota etelän lantalaisia vastaan.

Terveiset_Kutturasta_kansi

Terveiset Kutturasta -kirjassa lappalaisten ja saamelaisten moottorikelkkapataljoonat vyöryttävät salamasotaansa kohti Helsinkiä, jättäen taakseen valloitettuja kaupunkeja niin itä- kuin länsirintamallakin. Siinä ei etelän vetelät reserviläiset paljoa pysty vastaan panemaan, ku karaistuneet pohjolan kasvatit jyräävät päälle. Kamikaze-kelkkailija osoittautuu totaalisen pysäyttämättömäksi täsmäaseeksi, joka saa natsisaksan ammoiset blitzkrieg-joukot näyttämään tehottomilta etanoilta.

Tapahtumia tarkkaillaan niin erään pohjoisen joukkojen mukaan lähtevän naistoimittajan kuin etelän riveissä rimpuilevan alikersantinkin vinkkelistä. Sääli vaan, ettei noista päähahmoista kumpikaan ole kovin kiinnostava tai edes uskottava. Ja kun tyylilajiksikin on valittu jotenkin horjuva, semihumoristinen kertomistapa, niin koko teokselta putoaa sivu sivulta pohja   uskottavuuden karistessa kuin Berlusconilta konsanaan.

Kuttura-opus jääkin puolihauskan harjoitelman tasolle, eikä pysty alkuunkaan lunastamaan asettamiaan odotuksia. Koko tarina etenee hieman epäloogisesti, eikä teosta pysty ottamaan vakavasti puolivillaiseksi jäävän tarinansa tai kirjallisesti katsottuna heppoisen tasonsa vuoksi. Sekä sisältö että tyyli floppaavat, vaikka alkuasetelma kieltämättä hieno olikin. Sääli.

Mainokset

2 vastausta to “Mikko-Pekka Heikkinen: Terveiset Kutturasta (Johnny Kniga)”

  1. Aapo Siippainen 27/01/2013 klo 14.03 #

    Onhan niin, että kirja kertoo enemmän toimittaja-kirjoittajan ammatista ja mielikuvituksesta kuin kaupungin ja maaseudun ristiriidoista. Sotasarjojen- ja leffojen filosofiasta olisi saanut näppärän novellin. Mutta osaanpa nyt kolata pihani 25 prosenttia nopeammin.

Samaa vai eri mieltä? Sana on vapaa!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: