Bowmore-tasting – maukas ja sivistävä sessio arki-illan ratoksi

1 Hel

Valviran kafkamaisesta virkamiesväkivallasta huolimatta Suomessa on edelleen mahdollisuus nauttia alkoholia ravitsemuslaitoksissa, kun siltä tuntuu ja ikäkriteerit täyttyvät. Ja nauttimisesta oli todellakin isosti kyse, ku istuttiin viskiasiantuntijapossella Angleterren kulmapöytään keskiviikkoiltana. Kupletin juonena oli Bowmore-tislaamon järkäämä maistelu- ja sivistyssessio, jonka aikana tähänkin puupäähän kipattiin sen verran iso satsi yleissivistävää viskitriviaa, et jotain jopa tarttui matkaan. Samalla tuli myös maisteltua laaja sekä kliffan monipuolinen skaala huikeita Islay-viskejä.

Bowmore-tasting Angleterressa 30.1.2013

Bowmore-tasting Angleterressa 30.1.2013

Islay on Skotlannin mantereen länsipuolella lilluva saari, joka on maailmankuulu savuisista single malt -liemistään. Bowmore edustaa siellä vanhinta peluria 1779 perustamisvuodellaan. Tuo vuosisatainen kokemus myös näkyy ja maistuu bulisti heidän tuotteissaan. Olin aikaisemminkin diggaillut tislaamon tuotteita, mut viimeisimmän tastingin jälkeen tais herrasmiehistelijästä tulla ihan Bowmore-fani. Niinpä lähestyy vääjäämättä se päivä, kun nappaan flygarin alle ja siirrän tomumajani tuon legendaarisen saaren suuntaan viskimatkaa tekemään.

Onneksi noita jaloja juomia saa myös Suomesta hommattua, eli pahimpaan hätään voi vaik dallata handeliin ja pistää brenkkukaappi kuosiinsa noil Bowmoren variansseilla. Paljastu näet varsin konkreettisesti ja suussa maistuvasti se, et ku rivin pannaan tislaamon 10-, 12-, 15-, 18- ja 25-vuotiset tisleet niin siin on sellainen setti, et jokaiseen makuun ja tilanteeseen kyl löytyy juomansa.

The Setti

The Setti

Kaks nuorinta oli saanu arominsa ja värinsä lähinnä kentuckyperäisistä bourbontynnyreistä ja niinpä niissä oli mukavan hunajainen ja vaniljainen aromi. 12-vuotinen oli varsin pehmeä ja pätevä yleisviski, kun taas kympistä olivat skotit vääntäneet varsin ärhäkän ja pippurisen pedon jättämällä sen tynnyrivahvuiseksi. Toikin Tempest kyl notkistu enemmän suunmukaiseksi, kun mukaan lirautti pari tippaa vodaa.

Illan kohokohtia olivat kuitenkin espanjalaisissa sherrytynnyreissä pitkään ja hartaasti lilluneet viskivanhukset. Noiden alati harvinaisemmiksi käyvien tammitynnyrien uumenissa oli 15 vuotta kypsynyt Darkest todellakin nimensä veroinen tumma tuttavuus. Ujosti savuinen ja jännästi rusinainen jalojuoma oli helppo kuvitella pitkän illallissession kruunuksi tumman suklaan ja vahvan kahvin komppikaveriksi.

18 vuotta kypsynyt laatuviski taas yllätti hauskasti hedelmäisyydellään ja sitä voisi helposti ujuttaa myös kauniimman sukupuolen nautittavaksi. Karamellimainen ja uskomattoman pitkällä jälkimaulla varustettu pehmoviski sopisi jo sellaisenaan jälkiruoaksi ja vaik taitaa toi lekkeri bungata jotain huntin pintaan niin pakkohan sellainen on kokoelmiin hankkia.

Pakko-ostos lienee illan ehdoton kunkkukin eli varttivuosisatainen ökyviski. Tällaista huippua saa liian harvoin maistaa, joten Angleterren tastingissa tuli tätä lasillista nuuhkittua, tiirailtua ja makusteltua todellisessa tantrahengessä. Vaikee enää keksiä, miten viski tai mikään muukaan juoma voisi tästä enää paremmaksi muuttua. Aivan posketon huipputuote, jota voisi kuvitella nauttivansa yksikseen nahkanojatuolin syövereissä niinä hetkinä, kun on todellinen syy juhlistaa elämää ja onnea. Hitunen savua, pähkinäisen pehmeä maku, täyteläistä sherryä niin värissä kuin aavistuksen toffeisessa suutuntumassa, pitkää jälkilämpöä ja harmoniaa niin kehoon, aivoihin kuin sydämeen tarjosi tämä ehdoton illan ykköstykki. Veti hiljaiseksi.

Mainokset

2 vastausta to “Bowmore-tasting – maukas ja sivistävä sessio arki-illan ratoksi”

 1. Taru 05/02/2013 klo 15.34 #

  Hmmm.. Oliko tuo setti järjestetty jonkin tahon kautta, vai voiko kuka tahansa tallaaja varata itselleen ja kavereilleen vastaavan tastingin?

  • herrasmiehistelyablog 10/02/2013 klo 17.54 #

   Tuo kyseinen setti oli Uisge-messujen sivutuote. Vastaavia tasting-iltoja järjestetään eri viskiklubien toimesta ja tuntuu, että ilman jäsenyyttä tuollaisiin tastingeihin on aika vaikea päästä. Pitää siis joko liittyä oman paikkakuntansa klubiin tai yrittää ”villiä korttia” eli kerätä oma porukka kokoon ja kontaktoida jotain maahantuojaa tai viskiravintolaa hattu kourassa.

   Yks ongelma on vielä se, et noista tastingeista ei edes kuule oikein mistään, kun mainostaminen on lähes mahdotonta Valviran ikeen alla…

Samaa vai eri mieltä? Sana on vapaa!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: