Rosa Liksom: Hytti nro 6 – parasta & palkittua kotimaista kirjallisuutta

13 Hel

Aika pahasti laahaa allekirjoittaneen lukupiirin sessiot, kun nyt vasta pääsin käsiksi toissavuoden Finlandia-voittajaan eli Rosa Liksomin Hytti nro 6 -opukseen. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, sillä nyt oli tavaamisen kohteena sellainen ajaton klassikko, et ihan sama millä vuosikymmenellä ton lukee, niin se kolisee ja kovaa. Paras lukemani tekele pitkään aikaan!

Rosa Liksom: Hytti nro 6 (WSOY, 2011)

Rosa Liksom: Hytti nro 6 (WSOY, 2011)

Tuo palkittu kirja kertoo tarinan finskiböönasta, joka hyppää stogeen Moskovassa ja puksuttaa sillä sit Mongoliaan. Hyttitoverina ryyppäävä venäläismies ja kulisseina vilahtelee 80-luvun romahteleva Neuvostoliitto. Suurvallan saranat natisevat ruosteisissa liitoksissaan ja rappio sekä mädännäisyys kukoistavat kaikkialla, mihin silmänsä laskee.

Lahjakas kirjailija saa tuosta kaikesta ankeudesta loihdittua esiin monikerroksista kauneutta aivan huikealla tavalla. Liksom maalaa isolla pensselillä venäläistä sielunmaisemaa ja samalla koristelee sen pikkuriikkisten detaljien ilotulituksella. Lauseet heräävät henkiin ja loihtivat lukijan aisteille haistettavaksi ja maistettavaksi votkan, kaalin, hien, teen, köyhyyden, jään, nälän, väkivallan, niukkuuden ja siperialaisen luonnon karuuden sekä laajuuden.

”Itä on itä ja länsi on länsi, on tyttö ja tytöllä on unelma. On Neuvostoliitto, sen kulahtanut ja absurdi todellisuus, lannistetut mutta kekseliäät ihmiset, korruptio ja tyly lähihistoria. On Siperian juna, junassa hytti ja tytön matkakumppanina venäläinen mies. Ohi vilahtavat toistensa kaltaiset kaupungit ja pystyyn mätänevät tehtaat, kaduilla lainehtivat joet ja myrkytetyt metsät. Tähdet kolisevat jääkuutioina vihreällä taivaalla ja räkäinen kissa naukaisee yössä.”

Virtuoosimaista kerrontaa läpi kirjan, jonka kaari kantaa komeasti aivan loppumetreille asti. Matka etenee, tyttö kasvaa, Neuvostoliitto vajoaa ja lukija nauttii. Ei siis mennyt pysti väärään osoitteeseen, ja jos on tää opus viel tsekkaamatta, niin ei muuta ku kirjakauppaan hankinnoille. Vaik itse suosinkin pääasiassa kirjaston palveluja, niin tällaisen klassikon haluan kyl omaan hyllyyni muhimaan.

Mainokset

Samaa vai eri mieltä? Sana on vapaa!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: